Hur skapar jag en jämnare beläggning av uppdrag till mitt företag?

Hej!
Jag har haft mitt konsultföretag i två år och är nu i en svacka eftersom jag inte har några jobb inbokade framöver. Jag kan ta ut lön några månader men sedan är kontot tömt. Så här har jag det hela tiden – intensiva arbetsperioder och så blir det helt stilla. Och detta gör mig väldigt stressad. Jag förstår inte hur jag ska komma ur det här!
Lotta A

Hej Lotta! Att ha en helt jämn beläggning är verkligen en konst oavsett vilken typ av företag man har, från internationella koncerner till enmansföretag. Och total stiltje utan nya jobb på ingång är självklart ett stressmoment för en företagare. Jag föreslår att du först ser över hur du fått dina uppdrag hittills, du har ju lyckats med ditt företag i flera år så du har en del erfarenheter att ta vara på. Vilka är de gemensamma faktorerna i hur då fick dem? Exempelvis hur du och kunden fick kontakt? Samtidigt kan du följa upp vilka uppdrag som varit både lönsamma och roliga. Använd den informationen så du kan göra en plan för hur du ska fortsätta få in jobb. Det är också framgångsrikt att hela tiden hålla igång sin egen marknadsföring och ta nya kundkontakter, även när man har en arbetstopp. För att undvika att göra detta till ett stressmoment, avsätt regelbundet ett par timmar i veckan (varje vecka) som helt ägnas åt kundvård, säljarbete eller annan marknadsföring. En liten sådd varje vecka ger skörd så småningom.
Britta Sjöström, affärscoach